fbpx
Педикюр

Какво причинява напукването на петите?

Човешката кожа е първата защитна бариера на организма срещу патогенните  микроорганизми – вируси, бактерии. Тя е една от най-важните части от тялото ни. Едно от петте ни основни сетива е пряко свързано с кожата – усещането за допир. Кожата ни позволява да усещаме удоволствие или болка при допир с нещо. Тя е и много чувствителна част от тялото и често е предразположена към увреждане. А веднъж увредена и наранена,  усещането ни за болка започва да се увеличава и не стихва, докато не бъде обърнато нужното внимание и грижа. Много важна част от кожата на нашето тяло е  кожата на петите.

Петите са покрити с кожа, която може да се увреди, ако за нея не се полага необходимата грижа – в салона за красота или в домашни условия. Най-честото увреждане на кожата на петите е нейното напукване. Има няколко причини, които могат да доведат до това, затова сега ще ги разгледаме, за да ги обясним по-обстойно.ме, за да ги обясним по-обстойно.

Суха и загрубяла кожа

Сухата и загрубялата, и натрупана кожа са едни от основните причини за напукването на човешката кожа. Хората имат различни типове кожа. На някои е по-мазна и не се нуждае от много хидратиране, за да изглежда гладка, докато при други е суха и тя може да се напука по-лесно, заради особеностите на нейната природа. Друга причина за сухата кожа може да е неподходящата грижа. Това означава, че кожата не получава необходимото подхранване, за да бъде мека и гладка. Загрубялата и натрупана кожа, може да бъде следствие от редица особености на нашето тяло и също става причина за тежки цепнатини по петите. При този вид кожа на петата, причината за влошаване на състоянието също може да бъде неправилната грижа.

Вижте също:  Какъв тип крем за крака да ползвам?

Физическо натоварване

Хората сме различни. Всички ние имаме различни занимания, работа и навици. Някои работят в офиса, което изисква по-малко физически усилия и движения, докато при други активността е по-голяма, както и необходимостта от повече физическа сила. При тях се налага често да работят при различни условия, включително и метеорологични, които е възможно да не са подходящи за доброто състояние на кожата им, включително и на краката. При някои работата е свързана с вдигане на тежки предмети, което може да доведе до нацепване на петите заради системния натиск, който се прилага върху тях и ходилата.

Затлъстяване и наднормено тегло

Наднорменото тегло не само може и оказва влияние върху костите, но се отразява върху кожата на стъпалата и петите. По-голямото тегло означава повече натиск, който краката поемат, особено петите.

Твърди подове и настилки

Повърхностите, на които ходим или поставяме краката си също оказват сериозно влияние на състоянието на краката и петите.

Възраст

Възрастните хора страдат по-често от напукване на петите от по-младите хора в активна възраст. При възрастните кожата се нуждае от повече грижа и внимание.

Недостиг на витамини

Когато кожата не получава необходимото ѝ подхранване – вътрешно или външно, това неминуемо води до мейното увреждане. Това се отразява и на кожата на краката. Витамините са важен компонент, за да може кожата да бъде здрава, а недостигът им води до нейното по-бързо стареене и увреждане.

По-горе разгледахме някои от основните случаи, които могат да доведат до увреждане на кожата и напукване. Ако се съобразят тези фактори и се вземат необходимите предпазни мерки, не би трябвало да се проявяват проблеми. Ако обаче се появи напукване, на помощ идва доброто и изпитано решение за напукани пети – кремът за крака. Тези кремове могат да се използват като предпазна мярка, както и като грижа за кожата за отстраняване на проблема.

Вижте също:  Маска за крака със зеолит

А ето предложение за два крема, които успешно могат да Ви помогнат при напукани пети:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Register New Account
Reset Password