Ето защо краката миришат неприятно

Loading

Изваждате ги от обувките, за да отпочинат, и изведнъж долавяте неприятната миризма – краката ви миришат лошо. Вероятно ставате, за да изнесете миризливите обувки навън, за да се проветрят с надеждата, че утре положението ще е по-добро.

Случва се на всеки.

Лошата миризма на краката се появява в резултат на потене, влага и “ферментация” на бактерии, гъбички, плесени и други прости микроорганизми.

Спокойно, случва се на всеки и не е повод за голямо притеснение. Затова ви предлагаме идеи как да идентифицирате причината, да се преборите с неприятната миризма и да освежите краката си.

Причина 1: Обувките, които носим.

Може и да се изненадате да го прочетете, но обувките ви са направени, за да миришат!

Микробите, които причиняват неприятната миризма, виреят най-добре на тъмни и влажни пространства. Това прави чорапите и обувките идеална среда за тях.

Един конкретен вид бактерии, бревибактериум, е виновен за миризмата на краката, причинена от носенето на тесни или стегнати обувки. И сега следва най-интересното – тези бактерии карат краката ви да миришат на развалено сирене.

Друг тип бактерии пък, наречени пропионбактериум, се хранят с потта и отделят миризма на кисело. Ето защо може да ви се стори, че краката ви миришат на оцет.

Как да се справите с този проблем: Избягвайте да носите обувки на бос крак – чорапите осигуряват необходимата бариера и попиват потта, която краката отделят. Също така се старайте да не носите един и същи чифт обувки всеки ден – когато е възможно, редувайте.

Ако въпреки това обувките продължават да миришат лошо, напръскайте ги добре отвътре с дезодорант за обувки. Друг вариант е, ако моделът обувки го позволява, да ги поставите в найлонов плик с цип и да ги оставите във фризер на ниска температура за през нощта. Това би трябвало да унищожи миризливите бактерии.

И тези методи не помагат, а обувките продължават да миришат? Хвърлете ги!

Причина 2: Инфекция

Атлетичното стъпало е често срещана гъбична инфекция. За да проверите дали неприятната миризма се дължи на инфекция, можете да следите за следните признаци:

  • Пожълтяване на ноктите
  • Мехури по кожата
  • Лющеща се суха кожа
  • Обриви
  • Сърбежи
  • Червени или бели петна по кожата

Как да се справите с този проблем: Наблюдавате едно или повече от горните състояния по крката и ноктите си?

Потърсете специалист, който практикува педикюр, още по-добре е той да е обучен в тънкостите на терапевтичния педикюр. Специалистите по-добре разпознават гъбичните инфекции и могат да приложат терапия или да ви посъветват да се консултирате с лекар. Важно е да имате предвид, че гъбичните инфекции са заразни, разпространяват се бързо и ако не се третират, състоянието може да се влоши.

Ако се установи гъбична инфекция, след третирането с препоръчаните продукти, използвайте противогъбичен спрей за обувки, с който да третирате и обувките. В противен случай е възможно обувките отново да разпространят гъбичките върху краката.

Причина 3: Стрес

Имали сте един от онези дни, в които сте стресирани повече от обикновено? Напрежение на макс? Нещо предизвиква безпокойството ви? Това сериозно увеличава изпотяването на тялото. Краката са зона с много голяма концентрация на потни жлези.

Всеки път, когато има по-силно потене, това е повече влага и съответно – потенциална причина за поява на неприятна миризма.

Как да се справите с този проблем: В случай, че забележите, че краката ви се потят прекомерно и, например, оставят мокри следи по пода, може да имате плантарна хиперхидроза – в този случай консултирайте проблема с лекар за съдействие.

Но ако просто се чувствате напрегнати, опитайте някои техники за управление и контрол на стреса като дълбоко дишане, медитация или упражнения.

Как да предотвратите неприятната миризма на краката

Като допълнение на решенията, посочени дотук, ето и още няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите появата на неприятна миризма на краката:

1. Мийте краката ежедневно

Само да оставяте водата и сапуна от душа да се стича по краката не е достатъчно. Отделяйте време за старателно измиване на краката, като обръщате особено внимание на зоната между пръстите.

2. Подсушавайте краката добре

Подсушавайте добре краката след като излезете от банята. Не обувайте чорапи и обувки, ако краката ви са мокри или влажни.

3. Поръсете с пудра за крака

Ако вече се сблъсквате с неприятна миризма, когато събуете обувките или чорапите, използвайте пудра. Нанесете върху стъпалата, а дори можете да поръсите в чорапите или обувките преди да ги обуете.

Ако това не е достатъчно, използвайте дезодориращ крем за крака, а при по-обилно потене на краката – крем за намаляване на потенето.

4. Накисвайте краката в соли за педикюр

Подарете си доза освежаване и релакс. Потопете и накиснете краката в дезодориращи соли за педикюр. Това освен че ще почисти краката, ще ги дезодорира, ще освободи напрежението и умората в ходилата, но и ще направи кожата по-мека, а ако е нужно отстраняване на загрубели участъци – ще е значително по-лесно.