Какво причинява напукването на петите?

Loading

Човешката кожа е първата защитна бариера на организма срещу патогенните  микроорганизми – вируси, бактерии. Тя е една от най-важните части от тялото ни. Едно от петте ни основни сетива е пряко свързано с кожата – усещането за допир. Кожата ни позволява да усещаме удоволствие или болка при допир с нещо. Тя е и много чувствителна част от тялото и често е предразположена към увреждане. А веднъж увредена и наранена,  усещането ни за болка започва да се увеличава и не стихва, докато не бъде обърнато нужното внимание и грижа. Много важна част от кожата на нашето тяло е  кожата на петите.

Петите са покрити с кожа, която може да се увреди, ако за нея не се полага необходимата грижа – в салона за красота или в домашни условия. Най-честото увреждане на кожата на петите е нейното напукване. Има няколко причини, които могат да доведат до това, затова сега ще ги разгледаме, за да ги обясним по-обстойно.ме, за да ги обясним по-обстойно.

Суха и загрубяла кожа

Сухата и загрубялата, и натрупана кожа са едни от основните причини за напукването на човешката кожа. Хората имат различни типове кожа. На някои е по-мазна и не се нуждае от много хидратиране, за да изглежда гладка, докато при други е суха и тя може да се напука по-лесно, заради особеностите на нейната природа. Друга причина за сухата кожа може да е неподходящата грижа. Това означава, че кожата не получава необходимото подхранване, за да бъде мека и гладка. Загрубялата и натрупана кожа, може да бъде следствие от редица особености на нашето тяло и също става причина за тежки цепнатини по петите. При този вид кожа на петата, причината за влошаване на състоянието също може да бъде неправилната грижа.

Физическо натоварване

Хората сме различни. Всички ние имаме различни занимания, работа и навици. Някои работят в офиса, което изисква по-малко физически усилия и движения, докато при други активността е по-голяма, както и необходимостта от повече физическа сила. При тях се налага често да работят при различни условия, включително и метеорологични, които е възможно да не са подходящи за доброто състояние на кожата им, включително и на краката. При някои работата е свързана с вдигане на тежки предмети, което може да доведе до нацепване на петите заради системния натиск, който се прилага върху тях и ходилата.

Затлъстяване и наднормено тегло

Наднорменото тегло не само може и оказва влияние върху костите, но се отразява върху кожата на стъпалата и петите. По-голямото тегло означава повече натиск, който краката поемат, особено петите.

Твърди подове и настилки

Повърхностите, на които ходим или поставяме краката си също оказват сериозно влияние на състоянието на краката и петите.

Възраст

Възрастните хора страдат по-често от напукване на петите от по-младите хора в активна възраст. При възрастните кожата се нуждае от повече грижа и внимание.

Недостиг на витамини

Когато кожата не получава необходимото ѝ подхранване – вътрешно или външно, това неминуемо води до мейното увреждане. Това се отразява и на кожата на краката. Витамините са важен компонент, за да може кожата да бъде здрава, а недостигът им води до нейното по-бързо стареене и увреждане.

По-горе разгледахме някои от основните случаи, които могат да доведат до увреждане на кожата и напукване. Ако се съобразят тези фактори и се вземат необходимите предпазни мерки, не би трябвало да се проявяват проблеми. Ако обаче се появи напукване, на помощ идва доброто и изпитано решение за напукани пети – кремът за крака. Тези кремове могат да се използват като предпазна мярка, както и като грижа за кожата за отстраняване на проблема.

А ето предложение за два крема, които успешно могат да Ви помогнат при напукани пети: