Причини за миризливи крака и решения на проблема

Loading

Днес ще си поговорим за неприятната миризма на краката. Това е доста често срещан проблем, за който мнозина се срамуват да говорят и споделят.

Преди всичко, нека разгледаме какво причинява неприятната миризма.

Причини за неприятната миризма на краката

1. Потене: Вярвате или не, по ходилата има повече потни жлези от която и да е друга част на тялото. Поради тази причина те се потят повече, а докато носим затворени обувки, бактериите се задържат и започват да причиняват неприятната миризма.

2. Климат: Човешкото тяло се поти повече, когато климатът е по-влажен, без значение от останалите фактори.

3. Лоша хигиена: Ако краката не се поддържат чисти, това допринася за натрупване на голямо количество микроби, които от своя страна може да причинят някои алергии или инфекции на краката.

4. Хормонални промени: Промените в тялото са естествено явление и могат да бъдат причинени от различни фактори. Това се случва с всеки, но най-често се наблюдава при тийнейджъри и бременни жени.

5. Не давате почивка на краката: Много задачи изискват от нас да сме на крак цял ден, а това на моменти си е предизвикателство. Стресът причинява по-засилено потене от обичайното.

6. Цял ден с обувки: Ако не изваждате краката на въздух и непрекъснато носите обувки също е предпоставка потните жлези да работят по-усилено.

7. Инфекция/атлетично стъпало: Това е често срещана причина за поява на неприятната миризма на краката. Проверете за симптомите и предприемете действие, ако се налага, без да отлагате. Консултирайте се с педикюрист за повече информация.

Важното е да не се паникьосвате – в наши дни има немалко решения за повечето проблеми. А сега, след като се запознахме с причините за неприятната миризма на краката, да разгледаме и как можем да се борим с нея.

Справяне с проблема „миризливи крака“

1. Измивайте краката с антибактериален сапун: Това ще допринесе до убиването на микробите и бактериите, които се натрупват върху краката.

2. Накисвайте краката: Не винаги можем да отделим много време за пълна грижа за краката, но при проблем с неприятна миризма отделете 10-15 минути и накиснете краката в легенче с подходящи соли за педикюр. Седнете удобно, отпуснете се и оставете солите да се погрижат за останалото.

3. Използвайте скраб за педикюр: Редовното ексфолиране със скраб за педикюр (вижте нашите предложения малко по-долу) отстранява натрупването на мъртва кожа от ходилата и почиства кожата от бактерии.

4. Подсушавайте добре краката: Винаги подсушавайте добре краката, като обръщате внимание на зоните между пръстите.

5. Използвайте подходящ крем: Знаем, че нямаме навик да използваме редовно крем за крака, но при поява на неприятна миризма, нанасянето на дезодориращ крем върши чудеса – неутрализира неприятната миризма, бори се срещу нея и предпазва краката. Трябва да си изградите навик, ако искате проблемът да изчезне.

6. Използвайте пудра за крака: Това е магически продукт, който можете да използвате по различни начини. Нанесете пудрата върху краката, в обувките или в чорапите, за да поема излишната влага.

7. Сменяйте чорапите ежедневно: Това може да е източникът на миризма на краката, затова не носете един и същ чифт чорапи няколко дни. Сменяйте ги ежедневно!

8. Почистете обувките: Понякога неприятната миризма идва не от краката, а от обувките. Затова редовно ги почиствайте и проветрявайте. Препоръчително е да не носите един чифт обувки два поредни дни, оставяйте ги да се проветрят.

9. Сменете стелките: Ако не се получава само с почистване на обувките, сменете стелките.

10. Дезинфекциращ гел: Ако сте в движение или нямате възможност да направите друго, нанесете дезинфекциращ гел и го втрийте в кожата на краката, включително и между пръстите – той ще убие бактериите, които причиняват неприятната миризма и ще почисти краката.

11. Оставете краката отвън: Когато е възможно, стойте боси и оставете краката да се проветрят.

12. Професионална помощ: По всяко време можете да потърсите помощта на специалист и да запишете час за педикюр. По време на услугата ще можете да се отпуснете и да освободите стреса и напрежението от краката. А и педикюристът може също да Ви консултира как да се справите с проблема.

В случай, че никое от горните не помага, възможно е да неприятната миризма да се дължи на друг, по-сериозен медицински проблем. Консултирайте с лекар, след като опитате съветите по-горе и няма резултат.