Причини и решения на проблема с миризливите крака

Loading

Да повдигнем завесата и да разгледаме един честосрещан проблем с краката, който много хора отказват да обсъждат и споделят – миризмата на краката.

Effective Remedies for Smelly Feet (2)

Като начало, нека разгледаме причините за миризливите крака.

 1. Потене: Вярвате или не, по краката има повече потни жлези, отколкото където и да е другаде по тялото. Ето защо те са склонни да се потят повече. Докато носим затворени обувки, това улавя бактериите и започва да причинява неприятна миризма.
 2. Температура: Склонни сме да се потим повече, когато климатът е много влажен, независимо от промените.
 3. Лоша хигиена: Неподдържането на краката чисти също допринася за голямо количество натрупване на микроби, което от своя страна може да причини някои алергии или инфекции на краката.
 4. Хормонални промени: Трансформациите на тялото са естествено явление и могат да бъдат причинени от различни фактори. Това може да се случи на всеки, главно на тийнейджъри и бременни жени.
 5. Не давате почивка на краката си: Много задачи изискват от нас да стоим прави цял ден и това понякога може да бъде предизвикателство. Стресът ни кара да се потим повече от обикновено.
 6. Цял ден с обувки: Да не оставяте краката си на въздух и да ги държите затворени в обувките за по-продължителен период също е причина потните жлези да работят по-активно.
 7. Инфекции / атлетично стъпало: Това е сериозна и важна причина за миризмата на краката. Проверете симптомите и го третирайте възможно най-скоро.
Effective Remedies for Smelly Feet (3)

Паниката е излишна, днес винаги има някакво решение на проблемите. Затова, след като разгледахме причините, нека разгледаме и начините за предпазване и защита:

 1. Измивайте краката с антибактериален сапун: Това ще помогне да се унищожават микробите, които са попаднали по краката.
 2. Почиствайте със скраб: Това спомага за премахване на грубата и мъртва кожа от краката, почиства добре и спомага за натрупването на бактерии.
 3. Накисвайте: Когато имате повече свободно време, освен скраб, можете да накисвате краката във ваничка с топла вода и соли за педикюр. Седнете удобно, релаксирайте и доставете удоволствие на краката.
 4. Старателно подсушавайте: Винаги старателно подсушавайте краката си, като не забравяте областите между пръстите.
 5. Използвайте пудра за крака и обувки: Ако краката миришат много лошо всеки път, когато събуете обувките, използвайте пудра за крака и обувки преди да ги обуете отново. Пудрата ще абсорбира излишната влага.
 6. Редовно сменяйте чорапите: Това може да е сериозен източник на неприятна миризма, така че сменяйте чорапите си редовно – всеки ден.
 7. Почиствайте обувките: Понякога обувките, а не краката причиняват неприятната миризма. Затова почиствайте обувките си редовно и ги сушете често на въздух.
 8. Сменете стелките: В случай, че само почистване на обувките не помогне, подменете стелките.
 9. Пакетче чай: Поставете пакетче чай (или влагоабсорбиращо пакетче) в обувките си за известно време и оставете да изсмуче цялата влага вътре.
 10. Използвайте дезодоранта си: Да, можете да използвате любимия си дезодорант, за да контролирате неприятната миризма, която идва от потните жлези. Препоръчително е да използвате дезодорант против изпотяване. Плюс е, че краката ще ухаят приятно през целия ден. 😀
 11. Дезинфектант за ръце: Когато бързате и нямате нищо под ръка, просто бръкнете в чантата си и извадете дезинфектанта за ръце и намажете ходилата и пръстите. Готово, неприятната миризма е изчезнала – дезинфектантът убива бактериите, които причиняват миризма и оставя краката чисти.
 12. Оставете краката да подишат за малко: Винаги, когато имате време или възможност, изваждайте краката от затворените обувки, за да ги оставите на чист въздух.
 13. Професионална помощ: Хубавият педикюр ви помага да се отпуснете и да освободите стреса от краката си. Поглезете ги малко при педикюрист, а той може да препоръча и допълнителни продукти за справяне с проблема.

Ако някоя от горните препоръки не работи, може проблемът да е по-сериозен – обърнете се към педикчрист или лекар, за да отстраните проблема преди състоянието да се е влошило.