лак за нокти

Лак за нокти в хладилника?!

Loading

Държи ли се лак за нокти в хладилника? Краткият отговор на този въпрос е кратък: НЕ!

Вероятно се питате „защо?“ и това е напълно резонно – сигурно сте чували от приятелки за тази „хитрина“. Ето защо има и по-дълго обяснение:

Хладилникът е мястото, в което можете да запазите храната си за по-дълго време. Лакът за нокти обаче няма място там – поставянето му вътре не удължава неговия живот, напротив – възможно е драстично да го намали.

Всички лакове за нокти имат срок на годност (най-често една до две години), който обикновено започва да тече след първото отваряне на шишенцето. Този срок е съобразен при съхранение на лака при оптимални условия – на стайна температура, без лакът да е изложен на пряка слънчева светлина.

Поставянето на лак за нокти в хладилника е лоша и ненужна практика, защото така лакът кристализира и това нарушава формулата му и го съсипва. Ниската температура в хладилника увеличава вискозитета на лака. Това означава, че от ниската температура той се сгъстява и става все по-труден за нанасяне. Същото важи и за прекалено високите температури или ако е оставен на пряка слънчева светлина – вероятно сте забелязали това през лятото, когато времето е топло, как лакът се нанася по-трудно, сякаш е по-течен и непокривен.

Има още нещо – ако случайно лакът не е затегнат добре, изпаренията от него ще преминат в храната, съхранявана в хладилника, а това не е желателно!

За перфектно покритие – бързо, лесно и трайно, лакът трябва да е със стайна температура. Най-добре е и на такава температура да го съхранявате – готов за ползване във всеки един момент, в който Ви потрябва.

Важно е да се знае, че животът на всеки лак за нокти се удължава значително, ако шишенцата се съхраняват добре затворени, най-добре на тъмно в някой шкаф. По-важно е да са плътно затворени, за да не прониква вътре въздух, който да уврежда съдържанието. Затова веднага след лакиране поставете обратно четката в шишето и затегнете капачата плътно. Така ще увеличите живота повече, отколкото всякакви други трикове, с които рискувате да съсипете любимия си лак и да се наложи след това да изхвърлите.

(една хитрина: ако лакът Ви за нокти се е сгъстил и нанасянето му е трудно и неравномерно, можете да го „съживите“)