Трябва ли мъжете да си бръснат краката (и други части на тялото)? 

Loading

Може би си задавате въпроса „Трябва ли да си обръсна краката?“ и вероятно очаквате някой да ви отговори. И ако под „крака“ имате предвид „триъгълника на душата“, тогава има конкретен отговор – Да. Но ако под „крака“ имате предвид „крака“, тогава всичко се свежда до предпочитания.

Мислите да обръснете краката гладко или просто да намалите дължината на космите? Електрическа машинка ли ще използвате или ръчна? Само заради естетиката ли ще го правите? И ако да, задавали ли сте си въпроса към бръснача ли да посегнете или да изберете алтернатива, напр. кола маска? Ето виждате, че няма категоричен отговор на въпроса. И все пак можете да стигнете до някакво решение и избор като претеглите плюсовете и минусите и като разберете как да обръснете краката си на първо място – както и разликите с използването на кола маска.

Голяма част въпросите, свързани с бръсненето на краката, могат да се отнесат и за обезкосмяването и на други части от тялото. По цялото тяло бръсненето често се свежда до естетическо решение. Но дори и тогава е важно да знаем разберете как функционират космите по тялото, преди да пристъпим към тяхното премахване или скъсяване.

Трябва ли мъжете да си бръснат краката? Нека разгледаме някои плюсове и минуси. Ето какво казват дерматолозите по въпроса.

Предимства от бръсненето на космите по тялото

Колко гладко искате да бъде наистина зависи изцяло от вас. Разбира се, може би може да намали наносекунди от времето ви за бягане на 100 метра, но когато разглеждате действителните ползи от бръсненето, на първо място трябва да имате предвид ползите от окосмяването по тялото.

Специалистите отбелязват, че ако проследявате нещо по кожата като любопитна бенка или тревожна лезия, тогава голото може да е от полза за вас (и дерматолога). „Това също може да помогне за минимизиране на състояния като интертриго, които са инфекции в гънките на кожата“, отбелязват дерматолози. И постоянното премахване, подобно на лазерната епилация, може да предотврати чести инфекции, които човек може да изпита при бръснене и кола маска (главният сред тях е фоликулит).

Недостатъците при бръснене на космите по тялото

Минусите от бръсненето на краката и другите косми по тялото са доста и са очевидни. „Ако се бръснете, винаги съществува възможност от протъркване от бръснача, врастнали косми и образуване на кисти“. „Ние насърчаваме хигиената между използването на машинки за подстригване и самобръсначки. Тъпите бръсначи особено могат да причинят инфекции или врастване. Сменяйте остриетата на всеки две до три седмици употреба или след шест до осем бръснения, което от двете настъпи първо. И винаги ги изплаквайте с топла вода, след което ги оставяйте да изсъхнат на хладно и сухо място, преди да ги приберете (в чиста, суха среда без прах) преди следваща употреба.

Ако искате да сведете до минимум тези неволи, тогава помислете за преминаване към електрически самобръсначки  или посещение на специалист по кола маска за по-дълги периоди на гладкост. Също така се препоръчва да обмислите трайна лазерна епилация, за която вашият дерматолог може допълнително да ви посъветва.

Спират ли да растат космите по краката?

Всички косми по тялото имат „крайна дължина“, която е точката, в която спират да растат. Всеки различен тип косми има различна крайна дължина – космите на скалпа, например, имат много по-голяма крайна дължина от тези на крака, гърдите или таза. Ето защо косата може да стане изключително дълга, докато тази на тялото никога не може да надхвърли няколко сантиметра.

Растежът на космите протича в три фази: анаген (активен растеж), катаген (преходен) и телоген (покой). След телогена той се отделя и фоликулът започва нова анагенна фаза. Всеки тип коса по тялото ви има различен период, през който преминава през тези три фази, но като цяло космите по краката ви имат много по-дълга фаза на покой от тези по главата, което означава, че не окапват толкова бързо. Те просто остават с една и съща дължина в продължение на стотици дни, преди да изпаднат и да растат отново.

И тъй като всички косми на крака ви (или която и да е част от тялото) са в различни фази на този цикъл на растеж във всеки даден момент, общият ефект, когато останете необръснати, е, че косата остава с еднаква дължина. Дори ако ги обръснете всички косми и оставите всичко да порасне отново, общият ефект ще изглежда така, сякаш всички са достигнали една и съща крайна дължина, защото просто има твърде много косми за проследяване; никога няма да разберете кои са на път да изпаднат или кои са новопоникнали. В рамките на месец или повече новопоникналата коса ще е завършила анагенната си фаза и ще бъде в „крайна дължина“ за следващите три до шест месеца, докато окапе и започне да израства отново.

Как да бръснете краката си

Бръсненето на краката не е много по-различно от бръсненето на лицето. Също толкова важно е да загреете кожата преди процедурата, за да я отпуснете и да подготвите за острието. Смазващ продукт преди бръснене или крем/масло за бръснене ще помогне за предотвратяване на триенето от бръснача. Бръсненето в посоката, в която растат космите ще предотврати врастналите косми, тъй като космите ще могат да пробият през повърхността на кожата. (Удрянето на „контра“ кара космите да се навиват под кожата поради модела им на растеж. И въпреки че прави бръсненето по-гладко, трябва да имате предвид възможните последствия, особено ако имате проблем с кожата и врастването на косъмчета.)

should men shave their legs

Стегнете и опънете кожата, особено около извивките на мускулите и ставите. След това напръскайте кожата със студена вода, за да затворите порите. Нанесете безалкохолен продукт за след бръснене върху кожата, за да неутрализирате бактериите и да успокоите кожата.

Ако искате напълно да минимизирате риска, тогава използвайте електрическа самобръсначка. Няма да наруши повърхността на кожата, следователно няма враствания, подутини или други нежелани ситуации. Въпреки че космите ще набодат отново по-бързо, отколкото при класическото бръснене, визуалната разлика е малка. Да, може да се наложи да повторите процедурата ден или два по-рано, отколкото при класическо бръснене, но предвид колко време ще спестите с всяко използване, електрическата машинка е за предпочитане.

Бръснене на краката срещу кола маска

Основните разлики между бръсненето и кола маската са времето, което имате, за да се насладите на гладкост, преди да предприемете отново действие, и рисковете, свързани с всяко от тях. Е, и цената на кола маска, тъй като е силно препоръчително да посетите професионалист за това, предвид свързаните рискове.

Подобно на бръсненето на която и да е част от тялото, рискувате появата на враснали косми, раздразнение, убождания, порязвания и други. Бръсненето с ръчна самобръсначка ще отреже космите малко под повърхността на кожата, но космите ще пробият повърхността в рамките на ден или два. Ако използвате електрическа самобръсначка, космите се подстригват точно до нивото на кожата. Наболите косъмчета ще се появят по-рано, но ще сведете до минимум рисковете, свързани с ръчното бръснене — което е достатъчен аргумент за избора на електрическа самобръсначка.

С кола маската физически се премахва фоликула, което прави кожата гладка за около три до четири седмици. След това ще чувствате гладкост за още около седмица или две, докато бебешките косъмчета започнат да поникват, а до шест седмици растежът ще се е възстановил и космите ще започнат да израстват. След това ще са нужни още няколко седмици, преди космите да станат достатъчно дълги, за да ги епилирате отново. Бебешките косми няма да са груби като наболи след бръснене, тъй като ще бъдат много по-тънки при първоначалното им порастване. След време, след честа кола маска, някои от тях дори може да не успеят да пораснат отново поради повтарящата се травма на космения фоликул. (Това не означава, че други косми няма да поникнат междувременно, така че не мислете за кола маската като за постоянно гладко решение. Трябва да се поддържа по начина, по който се грижите за всеки друг аспект от рутината си.)

Причината, поради която е наложително да посетите професионалист за кола маска, е сложността да се извърши процедурата чисто и добре, без риск от бактериална инфекция в току-що отворените пори. Дори и най-малкото триене, компресия или изпотяване за следващия ден може да причини обилно зачервяване и болка. Професионалистите внимателно подготвят зоната преди кола маската и третират кожата след процедурата.