6 факта за гъбичките, които трябва да знаете

Loading

Гъбичките по ноктите, познати в медицинските среди като онихомикоза (onychomycosis), засягат предимно ноктите на краката и кожата между тях. Те са причина много хора да носят през топлите месеци сандалите си с чорапи – това само го предполагаме, няма медицинско проучване за това. Но гъбичната инфекция не е само неприятна на вид, тя може да доведе до сериозно увреждане на ноктите или дори до загубата им.

Въпреки че инфекцията може да изглежда сериозна и непреодолима, все пак има лекарства, за да се преборите с нея. Това ще е свързано и с някои промени в начина на живот, който водите. Наличието на гъбички на ноктите на краката е проблем, но нека разгледаме шест факта за това състояние, за да можете го разберете по-добре…

1. Гъбичките по ноктите са доста често срещани

Може наличието на гъбички по ноктите да ви смущава, но истината е, че около вас има и други хора, които имат същия проблем. Гъбичките са доста често срещани и разпространени, като с напредването на възрастта това става още по-често.

Смята се, че около 5% от хората имат гъбична инфекция на ноктите и макар гъбичките по ноктите да са по-малко видими, те са по-разпространени от гъбичките по ноктите на ръцете. Но това разпространение на гъбички означава, че около вас има и други хора, които познавате, които имат същия проблем. Просто вероятно го прикриват. Затова няма място за паника!

2. Някои лечения са неефективни

Забравете за природните лекове и бабините рецепти. Те не работят и не помагат за отстраняване на проблема. Консултирайте състоянието с обучен педикюрист или доктор. Педикюристът може да обработи проблемните нокти или да препоръча доктор, а лекарят ще изпише лекарствата, с които да се справите с инфекцията.

Наред с лекарствата, съществуват и козметични продукти, които се нанасят върху засегнатите участъци. Имайте предвид, че гъбичките и техните спори са много упорити – няма как да видите резултата от справянето с инфекцията мигновено. Възможно е дори да минат седмици, преди терапията да подейства.

3. Гъбичките може да са сигнал за по-сериозно заболяване

Има редица рискови фактори за развитие на гъбички по ноктите. Сред тях са различни медицински състояния като диабет, проблеми с кръвообращението или отслабена имунна система. Синдромът на Даун при децата също увеличава риска от гъбична инфекция.

Счита се, че мъжете са по-предразположени към гъбични инфекции. Други рискови фактори са напреднала възраст, обилно изпотяване, работа във влажна среда, ходене боси в обществени зони (като басейни, сауни, съблекални и др.), нараняване на нокътя или кожни заболявания като псориазис.

4. Има как да предотвратите попадането на гъбички по ноктите

Има съвети и препоръки, с които да се предпазите и избегнете инфекция – очевидно това е по-добре, отколкото да обърнете внимание след като вече имате гъбички! Необходими са само няколко дребни промени в начина на живот и можете да предотвратите развиването на инфекция.

Ето какво можете да направите: Поддържайте ноктите си чисти и добре подрязани. Ръцете и краката не трябва да са мокри или влажни за продължителен период – носете гумени ръкавици, ако е необходимо. След баня винаги подсушавайте добре краката, носете чорапи от „дишащи“ материи. Ако ходите н аманикюр и педикюр, посещавайте само салони, в които хигиената и дезинфекцията са на високо ниво. Можете да използвате козметични продукти, за да предпазите ноктите от развитие на инфекции.

5. Гъбичките са заразни

Да, така е. Можете да хванете гъбички ако сте в контакт с някой, който има гъбички. Колко е заразно, наистина? Няма да хванете гъбички ако се видите с приятел на кафе.

Колко заразно е обаче? „Малко вероятно е да хванете гъбички по ноктите на краката от кафе с приятел“.

Обаче ако споделяте чорапи или обувки с някой, който има гъбична инфекция, може да я развиете и вие. Въпреки това шансът гъбичната инфекция да прекоси помещението и да попадне върху ноктите на краката ви е малък. За да го избегнете, винаги използвайте чехли на публични места като бани, сауни, съблекални…

6. Гъбичните инфекции се разпространяват

В случай на инфекция в никакъв случай не трябва да неглижирате проблема – гъбичките могат да се разпространят и по други части на тялото. Най-застрашени са ноктите около засегнатия нокът. Кожата около ноктите също може да бъде засегната, което може да причини атлетично стъпало – гъбична инфекция на стъпалата.

Гъбичките може да се разпространят и в интимната зона по гениталите. Това причинява неприятен сърбеж. Това се получава, когато бельото е в контакт с поразените нокти или кожа на краката. В случай, че имате инфекция на ноктите или кожата на краката, задължително обувайте чорапи преди да сложите бельото си.