Помощ! Имам враснали нокти на краката (впити нокти)! Какво да правя?

Loading

Едно от най-болезнените и неприятни неща, които могат да се случат на краката са врасналите нокти. Някои ги наричат и впити нокти. При този често срещан проблем ноктите започват да растат към кожата и се впиват в нея. така предизвикват не само дискомфорт, но и болка. Врасналите нокти най-често са резултат от неправилно изрязване на ноктите или от носенето на неудобни обувки, които не прилягат плътно по крака – това създава допълнително налягане върху пръстите и ноктите.

Ако се случи да имате враснал нокът, не се паникьосвайте! По-долу сме подготвили лесен за прилагане метод в няколко стъпки, в който да върнете нормалното състояние на краката. При възможност посетете педикюрист – той със сигурност ще се справи с терапията на впитите нокти по-добре, отколкото бихте го направили сами, а и ще Ви обясни по-подробно как да се грижите за краката си между процедурите.

  1. Накиснете ходилата в соли за педикюр, разтворени в гореща вода – толкова гореща, колкото можете да търпите. Тази процедура се повтаря 2 пъти дневно за между 15 и 30 минути. Така ноктите ще омекнат и това ще позволи по-лесното им отстраняване, като в същото време ще предотврати врасналият нокът да предизвика инфекция.
  2. Внимателно изрязвате ноктите, като сте изключително прецизни и внимателни в зоната на врасване – със сигурност не желаете да влошавате ситуацията, затова се уверете, че ноктите са изрязани правилно, без остри части в краищата. Заоблените нокти са предразположени повече към врасване в кожата, затова ако и Вашите са такива, имайте го предвид!
  3. Вземете малко топче памук и с помощта на остър инструмент за нокти го подпъхнете между врасналия нокът и кожата. Бъдете внимателни и не натискате прекалено силно, за да не се нараните. Памучето ще оформи малко топче в ъгъла на нокътя и ще пречи на нокътя да продължи да врасва в кожата. Ежедневно подменяйте памучето, за да запазвате нокътя чист и да намалите опасността от инфекция. В случай, че се развие инфекция, незабавно потърсете помощта на педикюрист!
  4. Спазвайте режима, а когато сте у дома, сваляйте обувките и чорапите, оставете краката да дишат. Ако спазвате предписанията на педикюриста или следвате стъпките по-форе, ще сте забравили за врасналия нокът само след няколко седмици.

Врасналите нокти са неприятни и болезнени, но са често срещани. Имайте предвид, че ноктите могат да се впият и на онези, които редовно ходят на педикюр (въпреки че вероятността е по-малка, а педикюристът може да предотврати врастването още в ранен стадий). Ако Ви се случи, не се паникьосвайте – следвайте стъпките, за да получите относително бързо и безболезнено отстраняване на проблема. Не го неглижирайте – ако го направите, може да се предизвика усложнение и да се наложи оперативно отстраняване на целия нокът! Лятото идва, поддържайте краката си „УАУ!“