Колко често трябва да посещаваме дерматолог за рутинен преглед?

Loading

Както при много други подобни въпроси, и тук отговорът не е еднозначен – Зависи. В случая зависи от няколко фактора, които оказват влияние и според които трябва да подберете най-добрия режим за себе си.

Лятото е в разгара си, затова трябва да сме нащрек и за предпазване от слънцето. Но слънчевите лъчи не спират с края на лятото, затова и слънцезащитата трябва да е постоянна, през цялата година. Наред с ежедневното нанасяне на слънцезащита, важно е поне веднъж годишно да се посещава дерматолог за преглед на цялото тяло. Така той ще може да провери за бенки —те се появяват след незащитено излагане на слънце. Но ако имате проблемна можа или сте предразположени към ракови образувания по кожата, вероятно трябва да учестите посещенията.

Рисковите фактори, заради които е важно по-честото посещение на дерматолог, включват светла кожа, лична история с рак на кожата, фамилна обремененост с рак на кожата или остри изгаряния в тийнейджърските години и пубертета, преди навършване на 16 години. Също така ако имате история с диспластични бенки – те изглеждат атипично под микроскоп, – трябва да посещавате дерматолога си на всеки 6 месеца, за да може той да проследява развитието им, а по негова преценка – дори и по-често.

Добре е да сте наясно с предупрежденията, които дава кожата – при такива признаци трябва да посетите лекар възможно най-скоро, вместо да изчаквате редовния си преглед. Ако забележите промяна в кожата, която не се подобрява, прегледът вероятно е наложителен. Това може да се отнася за промени в беките и кожните лезии (като потъмнпване, кървене, чувствителност, зачервяване или лющене при излагане на слънце или промени във формата и симетрията) – това са предупредителни знаци за потенциално раково заболяване.

Има три различни вида рак на кожата, на които всички сме изложени на риск: базално-клетъчен карцином, плосколетъчен карцином и меланом. Базално-клетъчните карциноми са „най-добрият“ тип рак на кожата. Това са бавно растящи тумори на базално-клетъчния слой на кожата. Те обикновено нямат способността да се разпространяват в кръвта или лимфните възли. Могат да се разпространпват надолу и да следват нервите и кръвоносните съдове локално. Могат да растат с години, без да издават признаци за съществуването си и често изглеждат като розови подутини или петна суха ожа, която не заздравява.

Плоскоклетъчният карцином е вторият най-често срещан вид рак на кожата. Започва като предракова актинична кератоза и след това нараства постепенно. Може да стане доста агресивно и да се разпространи по нервите и кръвоносните съдове, както и да обхване лимфните възли и да метастазира. Обикновено се проявява като чувствителни или незарастващи кожни подутини, люспести петна и язви.

Най-опасният вид рак на кожата е меланомът. Съществува система, която се използва за подпомагане на откриването му: Пациентът трябва да следи за асиметрия на бенката, за нейни неправилни граници, промяна в цвета, трябва да се следи диаметърът – бне трябва да е по-голяма от гумичка на молив. Важно е да се следи и дали бенката се развива и променя. В случай, че две или повече от тези неща са налице, незабавно трябва да се направи консултация с дерматолог.

Ако преди сте имали рак на кожата – независимо дали е базален, сквамозен или меланом – посещавайте лекуващия ви лекар поне на всеки шест месеца за профилактични прегледи.