Гризете ноктите си? Ето защо трябва да спрете…

Loading

Гризането на ноктите и кожичките около тях е нещо много повече от лош навик – това всъщност може да ви разболее!

Често безмислените, подсъзнателни навици в дългосрочен план водят до вреда, без дори да осъзнаваме. Гризането на ноктите е точно такъв навик – вероятно го правите докато сте изнервени или се чувствате разтревожени… или пък го правите от толкова дълго време, че се е привърнало във ваша втора природа. Каквато и да е причината, това може да окаже сеиозни последици, ако не се отстрани навреме. Да видим какво споделят дерматолозите за вредния навик да се гризат ноктите и колко вреден и лош може да е той за онези, които го правят.

Защо хората гризат ноктите си?

Гризането на ноктите е навик, който може да възникне поради различни причини, като дори може да е предадено генетично. Има изследвания, които показват родители, които са имали вредния навик, но са го спрели преди зачеването, но той се е предал на децата им. Разбира се една от най-честите причини за гризането на ноктите е като опит за справяне с различни типове емоции. Хората го правят, когато са стресирани, разтревожени, когато скучаят или дори когато са гладни. Гризането на ноктите е понякога навик, който се наблюдава при хора с голяма степен на тревожност или дори депресия и най-добре е за тях да консултират състоянието си с подходящо медицинско лице.

Защо е важно да се спре гризането на ноктите?

Гризането на ноктите може да увреди растежа на самите нокти, да увреди зъбите и да увеличи риска от инфекции. Отделно стои въпросът с естетическия вид – не остава никак добро впечатление, когато видим някой с изгризани нокти. Освен това този навик може да повлияе на храносмилателната система, на кожата и, както вече казанме – на зъбите. Ноктите приютяват много микроби, микроорганизите и бактериите, които живеят на повърхността им. Важно е да знаете, че въпреки измиването на ръцете, тези микроби остават върху ноктите и попадането им в устата може да предизвика различни инфекции в тялото. Възможно е около ноктите да се появят вирусни брадавици. Друг страничен ефект от навика е поява на гъбични инфекции по ноктите или те да започнат да се разслояват и белят. Отново споменаваме, че гризането на ноктите може да окаже сериозно влияние и върху зъбите. Гризането на ноктите може да доведе до зъбни инфекции, а постоянното гризане може да повлияе на позицията на зъбите и да причини дори тяхното неправилно разместване. Отделно това може да доведе до наручаване на зъбния емайл или дори счупване на зъба.

Кои са най-добрите начини да се откажете от гризането на ноктите?

Заменете този навик с друг – например можете да държите антистрес топка, с която да си играете, когато сте под стрес или напрежение, когато усещате тревожност или отегчение. Това съветват най-често специалистите. Можете да опитате да дъвчите карамфил или кардамон и по този начин устата да е заета. Поддържайте ноктите си къси, за да няма какво да гризете. Можете да прибегнете и до различни продукти, които са с горчив вкус и се нанасят на ноктите и по този начин да опитате да се откажете от навика си. Честото посещение в салона за красота ще поддържа ноктите ви привлекателни и е възможно да ви откаже от навика, защото няма да искате да го съсипвате. Можете да пробвате да носите ръкавици – по този начин ноктите ще са скрити и няма да имате лесна възможност да ги гризете.

Може ли специалист по психично здраве да помогне да се отървете от навика?

Добър психолог, психотерапевт или психиатър знае какво да посъветва пациентите си и заедно да изберат как да се спре този вреден навик. Но ако решите сами да се справите с проблема, ето какво можете да направите – опитайте да ограничите гризането само на един нокът и постепенно работете да спрете да гризете и него. Опитайте се да откриете какво провокира у вас желанието за гризане – кое е това емоционално състояние и опитайте да го контролирате и промените. Разбира се ако не се получи и емоционалното състояние е дълбоко вкоренен навик, можете да потърсите съвета на специалист, с който да преборите проблема. Но със сигурност трябва да спрете да гризете ноктите си!