Каква грапавост е твоята пила за нокти?

Loading

Какво е пила за нокти?

За да се оформят ноктите в най-красив маникюр, използваме пила за нокти. Днес пилата за нокти се изработва от все по-модерни материали, тя става все по-красива, с нестандартна форма, весела – превръща се в аксесоар и писък на модата.

Можем да се обзаложим, че най-старата пиличка за нокти е била от грапави камъчета! Днес, обаче, тя e дълга и тънка пръчица, изработена от метал, стъкло или пък е многослойна.

Ще си избера най-хубавата пила!

Ето тайната – пилите са с различна твърдост на основата и с голямо разнообразие на грапавости (грубости) на абразива, като всяка от тях има точно предназначение.

Най-широко разпространената пила днес винаги е двустранна, изработена от абразив, картон подплътен с омекотяваща пяна, прилепени върху пластмасов център.

От какво е направена пилата за нокти:

слоеве-на-пила-за-нокти
Слоеве на пилата за нокти

Слоеве 1 и 7: Абразив. Основната функционална повърхност на пилата за нокти. Днес се прилагат широк спектър от материали за изработването на този абразив. Често абразива от двете страни на пилата е с различна грапавост (грубост), измервана в гритове (grit).

Слоеве 2 и 6: Картон. Това е онази весела част на пиличката, по която има напечатани картинки, лога или просто е сложен номера на грубостта на пилата.

Слоеве 3 и 5: Пяна. Най-иновативната част на съвременната пила за нокти – тя “обира” стреса от вибрирациите при пиленето на ноктите.

Слой 4: Твърда пластмасова основа, изграждаща формата на пилата.

Едно бижу в чантата ми!

Точно така! Това е кристалната пиличка. Тя е красива, с изящна изработка, фино абразирана, деликтана сама по себе си! Това е пилата от стъкло. Днес може да я намерите изключително атрактивно декорирана с рисунки, или чрез специално оцветяване,  или с инкрустации с камъчета Swarovski!

пила-за-нокти-стъклена-Swaroski
Стъклена пила за нокти с инкрустации Swarovski

Чували сте, че стъклените пилички са практически вечни и трудно се захабяват. Е, вярно е! Само трябва много да внимавате да не я изтървете на плочките в банята…

 

Дървена пиличка

woodenfile

Със своята твърда основа, дървената пиличка е най-стабилната за намаляване дължината и оформяне на ноктите.

 

Какво означава 240 grit? А  3000 grit?

Пилата за нокти всъщност се изработва по определени стандарти, с което става ясно за какво и от кого може да се ползва.

Грапавостта на абразива се измерва в гритове – grit.

Ето как са категоризирани пилите по своята грапавост:

  • 80 до 180 grit – за изкуствени нокти и за втвърдени кожни участъци по краката (пили за педикюр);
  • 200 до 280 grit – за оформяне на естествени нокти;
  • 300 до 500 grit – за заглаждане на ръбчетата на ноктите;
  • 1000 до 4000 grit – за полиране на нокътната повърхност (нокътната плочка).

Тези грапавости се прилагат и при блокчетата за оформяне и полиране на нокти.

И така – ако имате тънки нокти, то трябва да си изберете по-фина пила, с грубост от 220 grit нагоре. Стъклените пилички са с най-фина пиляща повърхност, което обуславя и по-продължителното пилене до достигане на желания резултат.

Ако ноктите Ви са твърди и здрави, то можете да ползвате пили с грубост 180-220 grit.

Полиране

Дамите, които не се чувстват комфортно с лак за нокти, или си харесват естествените нокти, вече имат и своят коз! Полиращата пила тип “Магически блясък” създава огледално гладка нокътна плочка!

1000-3000

Тези пилички са с две различни, много фини грубости – 1000 grit за заглаждане на нокътната плочка и 3000 grit за създаване на огледален блясък. С такива грубости са и някои блокчета, често използвани за полиране на акрилно покритие върху ноктите.

 

 

 

Вече Ви разказахме за любимата пила за педикюр тук.

Очаквайте още любопитни факти и новости, а до тогава

[wpsm_promobox background=”#f8f8f8″ border_size=”1px” border_color=”#dddddd” highligh_color=”#fb7203″ highlight_position=”left” button_link=”https://nailsecrets.eu/shop/product-category/files/” button_text=”Избери си в супермаркета!” title=”Изберете си пила за нокти” description=”Открийте разнообразието от пили за нокти и кожа в нашия супермаркет!” ]