По-добри ли са копринените маски за лице? Попитахме експерт

Loading

Маските за лице станаха задължителни за носене както на закрито, така и в много случаи – и на открити пространства, когато има струпване на хора, като опит да се намали разпространението на коронавируса. Много хора си ушиха сами, други избраха да си купят от едно или друго място маска от текстил с различни кройки, дизайни и шарки и различни материи. В последно време маските, изработени от коприна, се оказаха голям бум и придобиха голяма популярност.

Световната здравна организация (СЗО) поддържа полезен списък с различните типове на препоръчвани маски за лице. Според СЗО еднократните маски, които често виждаме да скриват лицата на здравните работници, трябва да се носят от хора придружаващи заболявания или по-възрастните хора над 60 години. Текстилните маски са немедицински маски и СЗО твърди, че те трябва да се носят от хора без симптоми на COVID-19 на местата, на които е възможно заразяване с COVID-19 или където е невъзможно да се спазва социална дистанция. Маските са особено важни при близък контакт с хора, като например в градския транспорт или при пазаруване, а за да са наистина ефективни, трябва да покриват устата и носа.

Маските от коприна са нови, но луксозната материя вече се е доказала като полезна в бюти индустрията. Специалистите по косите препоръчват копринени бонета или тюрбани за предпазване на косите, склонни към заплитане, увреждане или изсушаване. Експертите в областта на грижа за кожата препоръчват спането върху възглавница с копринена калъфка за намаляване на триенето на кожата и появата на гънки и бръчки. Но също толкова полезни ли са и копринените маски за лице? И по-важното, ефективни ли са срещу потенциалното предаване на коронавирус в сравнение с другите материи?

„Копринените маски показаха, че са ефективни, като в същото време предпазват от раздразнения по лицето.“ Това споделя дерматологът д-р Хауърд Собел от болница Ленокс Хил. „Установено е, че по-плътният памук и естествената коприна могат ефективно да филтрират частиците.“

С нарастващите случаи на маскне (акне от маската), може би коприната е по-добър вариант от памука или други по-плътни материали, когато става въпрос за кожата. „Наблюдаваме маскне заради комбинацията от триене, топлина, влага и запушване на порите. Ако все още не сте имали случай на маскне, много е вероятно да получите заради прекарването на повече време на открито в комбинация с топлина, влага, слънцезащитни продукти, продукти за лице и грим, които довеждат до това нежелано състояние.“

Д-р Собел продължава да изброява специфичните предимства на копринените маски за лице – „Те са особено полезни ако кожата ви е чувствителна. Някои материи могат да причинят проблеми, тъй като някои текстури водят до раздразнения и образуване на петна.“ Коприната е материал, който е по-малко вероятно да създаде проблеми. „Коприната е охлаждаща, естествено хипоалергична и абсорбира по-малко влага от памука, така че това няма да доведе до изсушаване на кожата. 100% чистата коприна не запушва порите, така че използването на такава маска ще е само от полза, особено ако сте с мазна или склонна към акне кожа.

Д-р Собел споделя също, че копринените маски се считат за по-добри за предотвратяване на кожни проблеми като маскане, но при едно условие. Важно да се помни, че хигиената на маската играе ключова роля в грижата за кожата и цялостното здраве. „Изпирайте маската след всяка употреба. Уверете се, че маската е напълно суха, преди да я носите, и я сменете веднага след като се изпотите, за да предотвратите обривите”, допълва още той.